Hoe verras je vrienden en familie met zelfgemaakte pizza uit onze houtgestookte buitenoven?
Recept pizza deeg
Ingrediƫnten
1 kg bloem type 00
630 ml lauw water
1 gram natte gist
30 gram zout
1 soeplepel honing
optineel 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
Giet het lauwe water in een grote kom
Voeg de gist, honing en optioneel de olijfolie toe
Voeg de helft van de bloem toe en meng het geheel goed door elkaar
Vervolgens voeg je het zout toe, samen met de andere helft van de bloem
Meng het geheel tot een glad deeg en kneed 10 minuten (dit kan ook in een keukenrobot met een deeghaak)
Laat het deeg 10 minuten rusten. Na 10 minuten kneed je het opnieuw gedurende 5 minuten
Nadien laat je het deeg gedurende 12 uur rusten en rijzen in een grote kom. Dek de kom af met een theedoek en bewaar je deeg op kamertemperatuur
Na deze 12 uur verdeel je het beslag in kleinere porties van 250 a 300 gram en maak er mooie deegbolletjes van. Probeer de luchtigheid in je deeg te bewaren
Leg de deegbolletjes in de koelkast en haal 1 uur voor het afbakken uit de koelkast
Het deeg is nu klaar om te stretchen
Stretch de deegbolletjes met de hand tot een mooie platte pizzabodem. Gebruik hiervoor geen deegrol.
Tip : bestrooi het werkoppervlak en je pizzaschep met voldoende bloem om kleven te vermijden
Tip : verlies je geduld niet, oefening baart kunst
Heb je nog een bolletje deeg over? Bewerk deze tot een leuke broodvorm en bak deze af in je oven. Let wel, voor een beter resultaat voor het bakken van broodjes, laat je oventemperatuur zakken tot rond de 250 graden.